Mondhygiëne

Een gezond gebit is de basis voor duurzame tandheelkundige zorg. Gezond tandvlees rondom tanden, kiezen en implantaten draagt bij een goede algemene gezondheid.

Behandeling

  • instructie en voorlichting over mondverzorging.
  • voorlichting over tandvleesaandoeningen.
  • maken van een pocket- of parodontiumstatus. Dit is een overzicht van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen. Hiermee stellen wij een diagnose.
  • volledige gebitsreiniging waarbij plaque, tandsteen en aanslag wordt verwijderd
  • preventieve behandelingen zoals het aanbrengen van bijv. fluoride en het aanbrengen van een laklaagje op de doorgebroken kiezen.
  • polijsten van vullingen.
  • lokale verdoving.
  • bacteriologisch onderzoek.
  • nazorg van implantaten.

Een gezond gebit draagt bij aan uw algemene gezondheid.

Het verschil tussen de preventie-assistent en de mondhygiënistbezoek

Preventie-assistente:
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Een aantal van onze assistentes hebben deze opleiding gevolgd. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (PPS-score 1) dan zal de preventie-assistente uw gebit reinigen, indien nodig een instructie geven en vervolgens uw gebit nog even polijsten.

Mondhygiëniste:
We hebben in onze praktijk een aantal mondhygiënistes werken. De mondhygiënist in Nederland is een HBO afgestudeerde paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës). Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen (= gericht op genezing). Deze combinatie van taken maakt de mondhygiënist tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.

Parodontitis

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan gingivitis (ontstoken tandvlees). Uiteindelijk kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben. Bij tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen worden voorkomen.

Om weer een gezonde mondsituatie te krijgen is een parodontaal behandelingstraject bij de mondhygiëniste nodig. Zij zal te werk gaan volgens het paro-protocol, welke is erkend door de Nederlandse Zorgautoriteit, de zorgverzekeraars en de tandheelkundige beroepsvereniging KNMT en ANT.

Het paro-protocol werkt volgens een  bepaald stappenplan. Hieronder een korte uitleg van het stappenplan. (Voor meer informatie over het paro-protocol, klik hier).

1. Parodontaal onderzoek
Bij de eerste afspraak wordt er een parodontiumstatus gemaakt. Dit is een overzicht waarin de staat van het tandvlees en ook andere belangrijke zaken rondom de steunweefsels van de tanden en kiezen worden genoteerd. De basis bestaat uit het noteren van de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets. De kosten voor zo’n parodontaal onderzoek bedraagt €204,16. Indien nodig worden er ook röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er sprake is van botverlies. (code T012 en eventueel code X10).

2. Initiële parodontale behandelingen
De eerste fase voor het behandelen van parodontitis bestaat uit een initiële behandeling. Hierbij wordt een serie van 3 a 4 bezoeken (afhankelijk van de gebitssituatie) gebracht aan onze mondhygiënist. Zij behandelt en reinigt op specialistische wijze het gebit, zowel boven als onder het tandvlees. Per week zal een deel van het gebit diep gereinigd worden en krijgt u instructies over hoe u zelf uw gebit het beste schoon kunt houden.
Het is mogelijk de behandeling onder verdoving te ondergaan. Ook kan ondersteunend aan de behandeling een antibiotica kuur worden voorgeschreven. Uw mondhygiëniste zal dit met u bespreken. (code T022 en / of T021 en eventueel A10).

3. Tussentijdse beoordeling
Na 6 weken wordt een aantal tanden of kiezen nogmaals behandeld om nog eventueel  aanwezige bacteriën en restproblemen te elimineren. Er wordt aandacht besteed aan mondhygiëne-instructies en we evalueren de mondhygiëne van de afgelopen periode. (code T042).

4. Herbeoordeling
Enkele maanden na de uitgevoerde initiële behandeling vindt herbeoordeling van de parodontale situatie plaats op basis van een parodontiumstatus.
Indien blijkt dat de initiële fase niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd zal de mondhygiëniste bespreken of er eventueel nog extra behandelingen nodig zijn zoals een flapoperatie. Ook wordt er een nazorgschema opgesteld voor de nazorgfase die na deze initiële fase begint. (code T032 i.c.m. T033).

Klik hier om naar de tarievenlijst 2024 te gaan.